Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη ...

... Ανάπτυξη που μόνο ο ενημερωμένος, ενεργός Πολίτης μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει !







Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013







Με 25 βραβεία σε Επιστήμονες, Οργανισμούς, Δήμους, Επιχειρήσεις και Μέσα Ενημέρωσης, γιόρτασε το ECOCITY την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον


Με ενθουσιώδη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η απονομή των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 στο ΘΕΑΤΡΟΝ του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, μεταδίδοντας με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2013 .

Εκδήλωση με ιδιαίτερο ύφος και χαρακτήρα, η Τελετή Απονομής των βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013, ανέδειξε το όραμα και την έμπνευση για την ανατροπή των όσων μέχρι τώρα ήταν ανεκτά ή παραβλέπονταν και συνέβαλλαν στην υποβάθμιση κάθε φυσικού πόρου και τον ευτελισμό της ζωής των πολιτών.

Η αυλαία της βραδιάς άνοιξε με την μαγευτική ερμηνεία της μεσόφωνου Ινές Ζήκου, και του Χορευτή Στέλιου Κατωπόδη, για να ακολουθήσει ένας πρωτότυπος τηλε-διάλογος της Κατερίνας Λάσπα, ως εισαγωγή στη Τελετή, όπως την σκηνοθέτησε Νίκος Β. Κροντηράς που με έμπνευση δημιούργησε την εικόνα αλλά και κάθε οπτική αναφορά που αναδεικνύει τις αξίες των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, με επίκεντρο τους βραβευόμενους και τις δράσεις τους για τις οποίες διακρίθηκαν.

Την εκδήλωση απονομής των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013, παρακολούθησε σημαντικός αριθμός εκπροσώπων της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Επιστημονικής Κοινότητας, των Επιχειρήσεων και των Μέσων Ενημέρωσης, καθώς και Μέλη και Καλεσμένοι του ECOCITY.

Το Βραβείο Ζωής ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 απονεμήθηκε στο Δημήτρη και στη Γωγώ Φοίτου για την αφοσίωσή τους στην βοτανολογία και την επιστημονική τεκμηρίωση της γενετικής ποικιλότητας της Ελληνικής Χλωρίδας...

Τα Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ επιδιώκουν να συμβάλλουν στην προβολή και στην αναγνώριση της έμπρακτης και αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας των Φορέων της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιχειρήσεων, των Επιστημονικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης. Η καθιέρωση των Βραβείων ήταν ουσιαστική και επιβεβαίωσε την ανάγκη στήριξης της Κοινωνικής Συμμετοχής και Προσφοράς στο Περιβάλλον, που αποδεικνύεται μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα δράσης, έρευνας, ενεργειών και επικοινωνίας.

Ο Θεσμός των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ στοχεύει στη δημιουργία συνθηκών ευγενούς άμιλλας, που θα προάγει την γενικότερη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και επίδειξη κοινωνικής συμμετοχής των επιχειρήσεων, ενώσεων και φορέων στην ανάληψη ή στήριξη δράσεων για το περιβάλλον.






Παρουσίαση του Αγαλματιδίου ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 «Το Φυσικό μας Αποτύπωμα»








Το αγαλματίδιο φιλοτεχνήθηκε από σπουδαστές του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Κυράτση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τηρώντας τους περιορισμούς για δημιουργία που αναδεικνύει το σύστημα αξιών ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, κατασκευάζεται  αποκλειστικά από φυσικά ή ανακυκλωμένα υλικά και αποτελεί εργασία νέου ή νέων μη πρωτοπροβεβλημένων –ακόμα - δημιουργών.

Τα αγαλματίδια  τιτλοφορούνται « Το Φυσικό μας Αποτύπωμα» είναι μαρμάρινα σε ξύλινη βάση και θα κατασκευαστούν όλα στο Εργαστήριο αριθμημένα όσα και οι διακρίσεις.

Το σκεπτικό και ο οδηγός έμπνευσης σύμφωνα με τους δημιουργούς είναι ότι « όλες οι δράσεις με οικολογικό περιεχόμενο αποτελούν φυσικά αποτυπώματα, σημάδια που μένουν ανεξίτηλα στον χρόνο με απώτερο σκοπό την μετάδοση οικολογικών μηνυμάτων από γενιά σε γενιά». Επιπλέον « το ιστορικό βάρος που φέρει το φυσικό υλικό του μαρμάρου(βλ. αρχαία ελληνική γλυπτική)σε συνδυασμό με την οικολογική συνείδηση που καλλιεργείται στην σύγχρονη Ελλάδα προσδίδουν στο αγαλματίδιο του «αποτυπώματος-δένδρου» την αίγλη που δικαιούται ο κάθε άνθρωπος που δρα και πράττει οικολογικά». 


Τα Βραβεία 

OIKOΠOΛIΣ 2013 ΓΙΑ ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Φοίτος Δημήτρης και Γωγώ Καμάρη Φοίτου για την αφοσίωσή τους στην βοτανολογία και την επιστημονική τεκμηρίωση της γενετικής ποικιλότητας της Ελληνικής Χλωρίδας


ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙ
ΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ 
Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, «Σχεδιασμός, Ανάπτυξη και Βελτιστοποίηση Υβριδικής Μονάδας Ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Τεχνολογιών Υδρογόνου» των Π. Ζέρβα, Ηλ. Σαρίμβεη, Γ. Παλυβού και Ν. Μαρκάτου

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 3013 ΕΡΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ 
Γιώργος Γιαννής, Συγκοινωνιολόγος ,Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ για την επιστημονική και διεθνή του δραστηριότητα συνολικά

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ
Κωνσταντίνα Κατσάνου, Διδάκτωρ Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών "Περιβαλλοντική Υδρογεωλογική Ερευνα της Λεκάνης του Λούρου Ποταμού»

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΡΑ 
Παναγιώτα Νικολάου, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Χημείας ,Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών, "Χημική Σύσταση Αιωρούμενων Σωματιδίων στην Κύπρο", επιβλέπων Καθηγητής Νικόλαος Μιχαλόπουλος

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
Προπτυχιακή εργασία, Τέττας Κωνσταντίνος, ΕΜΠ, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Τομέας Υδατικών Πόρων Υδραυλικών & Θαλάσσιων Εργων , ''Γηγενής Παρουσία Χρωμίου στα Υπόγεια Νερά της χώρας, με Εμφαση στη Λεκάνη του Ποταμού Ασωπού'', επιβλέπων Επίκουρος Καθηγητής Δημήτριος Δερματάς.
Μεταπτυχιακή εργασία, Αγγελίτσα Βαρβάρα, ΕΜΠ, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών, Εργαστήριο Τεχν.Γεωλογίας & Υδρογεωλογίας, Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, «Διερεύνηση Εδαφικών Υποχωρήσεων λόγω Υπεραντλήσεων Υπόγειων Νερών στον Δήμο Αμυνταίου, επιβλέπων Αν. Καθηγητής Δημήτρης Ρόζος

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ 
Μαρία Αγγελίδου και Ειρήνη Φαραντάτου, ΕΜΠ, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Τομέας Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής, «Πείραμα Πολυκατοίκησης – Καλλιεργώντας το Αστικό Κέλυφος», επιβλέπων Καθηγητής Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ 
Μάρκος Κλαδευτήρας, ΕΜΠ, Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, "Εκτίμηση Επιπτώσεων της Παραβατικότητας στη Στάθμευση με Χρήση Προσομοίωσης", επιβλέπων Επίκουρος Καθηγητής Κωνσταντίνος Αντωνίου

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ
ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ για την πρωτοβουλία ReThink Athens

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 
ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ για την επιλογή & συστηματική εφαρμογή τεσσάρων περιβαλλοντικών αξόνων δράσης

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ 
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΑΙΩΝ για την μελέτη Περιβαλλοντικής Παρέμβασης Ευρύτερης Περιοχής Παλαιών Φυλακών – Σύνδεση με Ποταμό Ληθαίο

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ 
ΔΗΜΟΣ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ για τους Δημοτικούς Λαχανόκηπους

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ για το Βιοκλιματικό Σχολείο Καρέα

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
INTERAMERICAN για την πρωτοβουλία συμμετοχής ως ιδρυτικού μέλους στις “Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση” της UNEP FI

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
COCO MAT AE για την μετακίνηση και μεταφορά με ποδήλατο

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
ΔΕΠΑ ΑΕ, Αεριοκίνηση, η κίνηση των οχημάτων με φυσικό αέριο και τα περιβαλλοντικά οφέλη.

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ για το «Πράσινο Καραβάνι: H δύναμη της Αειφόρου Συνέργειας»

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΚΟΡΡΕΣ ΑΕ για τη συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερυνών στην έρευνα για την Μαύρη Πεύκη

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
«CSR REVIEW» του Εκδοτικού Οργανισμού DIRECTION ΑΕ, για τη συνεχή εκδοτική παρουσία αφιερωμένη στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την Πράσινη Οικονομία

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ
www.naturanrg.gr για την πληρότητα και δημιουργικότητα στη διαδικτυακή ενημέρωση

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ 
«Χωρίς Αυτοκίνητο» της ΕΤ3

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ 
«Φωνή της Ελλάδας» Διεθνών Εκπομπών ΕΡΑ

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΕΝΘΕΤΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
«Οικολογικά Ροδιακά» για την εβδομαδιαία συστηματική έκδοση της ΡΟΔΙΑΚΗΣ

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ 
Γιάννης Καλλίτσης για τις «Οικολογικές Σελίδες» της Φωνής της Ελλάδας ΕΡΑ




Περισσότερα για τον θεσμό ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ

Ο θεσμός των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ δημιουργήθηκε το 2005 και εδραιώθηκε από τον εθελοντικό οργανισμό ECOCITY, με στόχο την επιβράβευση του ευ πράττειν, την προαγωγή της ευγενούς άμιλλας και την ηθική υποστήριξη της προσπάθειας για το άριστον με προσανατολισμό το περιβάλλον.

Κεντρική ιδέα των βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ είναι ότι η κάθε ενέργεια με στόχο την προστασία και ανάπτυξη του περιβάλλοντος που ξεπερνά το καθήκον είναι αξιέπαινη ανεξαρτήτως δαπάνης ή έκτασης.
Οι υποψηφιότητες για βράβευση, αξιολογούνται πολλαπλά από επιτροπές προσωπικοτήτων και εκπροσώπων φορέων με συγκεκριμένα και γνωστά στους διαγωνιζόμενους κριτήρια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η διοργάνωση των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, σε όλα τα στάδια προετοιμασίας και υλοποίησης, είναι έργο που προσφέρεται εθελοντικά από όλους καθώς και τα μέλη των Επιτροπών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου